Hoe plaats ik een laminaatvloer

We willen je graag helpen bij het eenvoudig plaatsen van een laminaatvloer. Het is belangrijk bij aankoop van je laminaatvloer te kijken naar de kwaliteit. Kwaliteitsvollere laminaat is veel stabieler en geeft een veel beter loopgeluid.

Je begint vooral met het opmeten van de ruimte, doe dit in meters. Als je de lengte maal de breedte doet dan ken je het aantal vierkante meters en kan je je benodigde hoeveelheid laminaatvloer berekenen die je vervolgens bij ons kan bestellen. Reken 10% extra voor het verlies bij het zaagwerk.

Zorg altijd dat je je laminaat pakket laat acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat plaatsen met een minimum van 18°C, los op de vloer en niet tegen de muren. Zo zorg je ervoor dat het laminaat niet verder zal uitzetten of krimpen nadat je hem geplaatst hebt.

Voordat je het laminaat gaat plaatsen moet je altijd controleren of je vloer waterpas en vlak is, zorg ervoor dat je zeker geen openingen hebt van 3mm (bijv de dikte van je vouwmeter). Als dit niet het geval is moet je de vloer egaliseren. Kleinere afwijkingen zijn te corrigeren met de ondervloer.

Legrichting bepalen

Met het bepalen van de legrichting kan je door slim gebruik te maken van optisch bedrog je ruimte langer of breeder doen lijken. Leg je de laminaat in de lengte van de ruimte dan lijkt deze dus langer en smaller, doe je het andersom dan lijkt hij breder en korter.
Hierbij kan je rekening houden met je persoonlijke voorkeur, de lichtinval, maar ook met de constructie van de ruimte. Als deze niet haaks is dan kan je best in de lengte werken omdat het eenvoudiger is om je laminaat te zagen op de kortere afstand dan op de langste lengte.

Om goed te zijn kan je best even kijken of je zou eindigen met een halve of een hele plaat. Als je met een hele plaat zou eindigen dan kan je best beginnen met een halve plaat zodat je aan het einde niet met kleine stukjes moet afwerken maar met een ongeveer halve plaat (die je nog over hebt van wat je aan de andere kant hebt afgezaagd)

Benodigd materiaal:

  • Laminaat
  • Ondervloer
  • Plinten
  • deurlijstjes
  • Tape om de ondervloer aan mekaar te tapen
  • Handzaag, decoupeerzaag of afkortzaag
  • Verstekbak
  • Afstandshoudertjes
  • Potlood
  • breekmes
  • Meter
  • Hamer
  • Slagblokje
  • Winkelhaak
  • Zwaaihaak voor als je ruimte schuine kanten heeft.
  • (Beitel)

Plaatsen

Begin alvast met de ondervloer, en leg deze haaks op de uiteindelijke legrichting van het laminaat.
Let er bij het dichtkleven van de naden op dat er zeker geen overlap is omdat je vloer dan niet meer vlak komt te liggen.
Laminaat kan je ook leggen bij vloerverwarming maar zorg dan voor de juiste ondervloer.

Begin aan de kant waar je laminaat vlak is, dus de kant waar normaal de volgende plaat inschuift zet je in de eerste hoek.
Zet je uitvulblokjes zodat je begin met een afstand van 1cm, maar dit hangt ook een beetje af van de ruimte. Je legt zo je eerste rij en het overschot van aan het einde gebruik je op de volgende rij. Zou je zonder overschot uitkomen, halveer dan je volgende plank.
Probeer te vermijden dat je een patroon krijgt, dus halveer een beetje variabel. Zo krijg je een mooi wildverband.
Er zijn verschillende soorten laminaat maar over het algemeen beschikken ze op een of andere manier over een tandgroef verbinding zodat je ze gemakkelijk aan mekaar kan klikken.
Maak ook gebruik van gemiddeld 3 pakken tegelijk zodat de kleine verschillen in kleur of productiekwaliteit weggewerkt worden.

Om in te korten is het het eenvoudigste om je plaat om te keren en af te tekenen. Afkorten doe je best met een afkortzaag. Wij raden toch aan om hierin te investeren als je je laminaat goed wil plaatsen. Het kan ook met de handzaag maar het kost meer tijd en de kans op slechte zaagsneden is veel groter.
Bij het zagen van uitsparingen maak je best gebruik van een decoupeerzaag, zorg dat je de plaat niet beschadigd door gebruik te maken van een beschermzool. Hou ook rekening met je uitzetvoeg.
Bij sommige laminaat kan je gewoon inklikken door het fall-down systeem, in de andere gevallen maak je gebruik van een aanslagblokje om het laminaat in het laatste stukje in te schuiven.
Gebruik zeker nooit schroeven of lijm omdat het de bedoeling is dat je laminaat kan uitzetten bij het wijzigen van de luchtvochtigheid en/of de temperatuur. Uitzondering is bijvoorbeeld als het laatste stukje een klein stukje is, om te voorkomen dat het steeds los komt.

Afwerking

Na het plaatsen haal je onmiddelijk alle uitvulplaatjes weg. Zaag een deurlijstje op maat en gebruik het om de afwerking tussen je deuren compleet te maken. Je kan dit lijmen of schroeven. Let bij het lijmen op dat de vloer nog wel kan bewegen.
Om het mooi af te werken kan je vaak gebruik maken van plinten in dezelfde kleur als het laminaat, en dit kan je monteren met clips of een montagekit. Ons advies gaat uit naar een montagekit maar dan moet je je plint wel inklemmen.
Je plinten zaag je in verstek in een verstekbak of met een afkortzaag zodat ze mooi zijn afgewerkt.

 

Handgereedschappen

Meer informatie

Handgereedschappen

Wij hebben een uitgebreid assortiment handgereedschappen die je kan gebruiken voor het plaatsen van je laminaatvloer.  Bekijk ons assortiment en bestel vandaag nog.

Elektrisch gereedschap

Naast de nodige handgereedschappen kan je bij ons ook de nodige elektrische machine's vinden op onze webshop.  Blader rustig rond en stel gerust uw vragen via onze helpdesk.

Elektrisch gereedschap

Meer informatie